Bağımlılık

Alkol Bağımlılığı

Alkol bağımlılığı, bireylerin sürekli alkol tüketmesi ve alkolü temin edemediklerinde yoksunluk durumu yaşamalarına sebep olan bağımlılık türüne denir. Alkol bağımlıları, alkolü elde edemediklerinde kendilerini kötü ve stres altında hissederler. Bu durum, bağımlıların aile, iş ve sosyal hayatlarını oldukça olumsuz biçimde etkilemektedir (https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol).

 

  ALKOL BAĞIMLILIĞININ TEMEL BELİRTİLERİ

  •  Alkol kullanımını kontrol edememek
  •  Alkol kullanımına, diğer etkinliklere göre öncelik vermek
  •  Aile, iş ya da sosyal hayatındaki sorumlulukları yerine getirememek    
  • Alkolün zararlarıyla karşılaşılmasına rağmen kullanıma devam etmek
  • Alkolün günden güne eski etkisini kaybetmesi
  • Hedeflenenden daha fazla alkol alınmaya başlanılması
  •  Tehlike oluşturabilecek durumlarda da alkol alma
  •  Alkol alımının durdurulması durumunda oluşan yoksunluk belirtileri (Terleme, titreme, ısı artışı, bulantı
  • ya da kusma, baş ağrısı, uykusuzluk, huzursuzluk, algı bozuklukları, tansiyon yüksekliği ve dikkat bozukluğu gibi belirtilerden oluşur) (TBM, 2021).

 

 ALKOL BAĞIMLILIĞININ YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

Alkol bağımlılığı sıklıkla farklı psikolojik ve bedensel rahatsızlıklarla beraber görülmektedir. Alkol bağımlısı bireylerde duygu durum bozukluğu, kaygı sorunları ve kişilik bozuklukları gibi ruhsal problemlerin görülmesinin yanı sıra karaciğerde oluşan çeşitli rahatsızlıklar, kanser, siroz, tansiyon ve damar tıkanıklığı gibi bedensel rahatsızlıklar da görülmektedir.

  •  Alkol, erkeklik hormonunu azaltırken, kadınlık hormonunu yükseltir.
  • Hamilelikte alkol kullanımı, bebeğin büyüme ve gelişim sürecinde ‘geriliğe’ neden olur (Varol, 2011)

ALKOL BAĞIMLILIĞININ AİLE VE TOPLUMSAL YAPI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Aile, toplumumuzun temel taşıdır. 2017 TÜİK raporuna göre ülkemizdeki boşanmaların %12,2’si içki ve kumar sebebiyledir. Kadınların alkol nedeniyle boşanma oranı %23, erkeklerin alkol nedeniyle boşanma oranı %3,5 olarak tespit edilmiştir. Ancak diğer boşanma sebepleri olan saygısız ve bilinçsiz davranışlar, evin geçimini sağlayamama, kötü muamele ve dayak gibi nedenlerde de alkolün etkisinin olduğu düşünülmektedir

(TÜİK, 2017).

NE YAPMALI?

 

Öncelikle bağımlı bireylere bağımlılığın bir hastalık olduğunun anlatılması gerekir. Alkol tüketiminin hem kişiye, hem de çevresine ne tür sıkıntılar verdiği anlatılmalı ve bu konuda ikna edilmelidir. Bunu yaparken kötü söz söyleme, aşağılama ve nefret gibi tutum ve davranışlardan uzak durulması gerekir. Bağımlı kişi, bu konuda bilgilendirilmeli ve eylemlerinin sonucunu görmesi bakımından bilinçlendirilmelidir. Kişiye tedavi metotları hakkında bilgi verilmelidir ve tedavi görmesi için ikna edilmelidir. Kişi, alkol tüketen sosyal çevresinden uzaklaştırılmalı, bunu ikame edecek faydalı aktivitelere başlatılmalıdır.